Prolog

«Magnus, med Guds miskunn Norges konge, sønn av kong Håkon, sønnesønn av kong Sverre, sender Guds og sin hilsen til alle Guds og sine venner i Gulatings lovområde»

Prolog er innledningen til Landsloven. Ordet prolog kommer av gresk, og betyr fortale. Landslovens prolog er direkte i stilen, formulert som et brev eller en tale, noe som antyder at den også var ment å leses høyt. I starten på utstillingen kan en høre prologen opplest på gammelnorsk, slik den kan ha blitt fremført på lagtingene (trykk på "spill" knappen under for å høre denne innspillingen her også!). Her hilser kong Magnus Håkonsson innledningsvis til folket i de ulike lagtingene, i noen versjoner også til erkebiskopen og navngitte biskoper. Deretter forklarer han bakgrunnen for lovarbeidet, hvordan lovboken er organisert, og hva de ulike delene i grove trekk handler om. Han forteller hvordan landskapslovene er blitt endret og tilpasset i tråd med et ønske om å forbedre dem. I dette arbeidet har kongen hatt hjelp av «de beste menn» – kloke og lovkyndige stormenn i hans nærmeste krets. Det er en tilsynelatende ydmyk konge som henvender seg til leserne eller tilhørerne. Imidlertid er det ingen tvil om at Landsloven er verket til en sterk konge med stor autoritet. Han har overtatt rollen som lovgiver på bekostning av lagtingene, og gjort lovgivningen til et verktøy i samfunnsbygging og statsstyring.

Prologen på gammelnorsk

Opplesning av Landslovens prolog på gammelnorsk. Oppleser: [Navn]. Lydproduksjon: [Navn/Studio]. © 2024 Universitetet i Bergen.