«Her farer den havdjerve»

En runepinne fra Bryggen i Bergen, datert til midten av 1200-tallet, har teksten «Her farer den havdjerve», og viser en flåte med langskip. Muligens skal de forestille kong Håkon Håkonssons mektige leidangsflåte. Han kalte i 1263 ut den største leidangen i norsk historie, hele 120 skip, for å forsvare Suderøyene, dagens Hebridene, mot Skottland.

Middelalderens leidangsskip var en videreutvikling av langskipene fra vikingtiden, perfeksjonert gjennom århundrer med bygging og bruk. De var raske og sjødyktige, både for seil og årer. Kildene forteller at de som regel hadde 20 eller 25 sesser, altså 20 eller 25 par med årer, med to mann på hver åre. Skipene var klinkbygde, det vil si med overlappende bordganger holdt sammen av jernnagler. Den samme teknikken brukes fremdeles i tradisjonell nordisk trebåtbygging.

Runepinne av tre med innrisset bilde av en krigsflåte

Runepinne fra Bryggen, Bergen. Det er innrisset en krigsflåte på den ene siden, og et skip og innskriften 'Her farer den havdjerve' på den andre. Datert 1248-1332, men mest trolig tidlig i tidsspennet.

Mer...